Piwo nie jedno ma imię… a może mieć Twoje

Warzenie piwa od wieków było tak samo naturalne jak gotowanie obiadu. Wielbiciele trunku bogów zgłębiali tajniki idealnego doboru surowców i tworzenia niepowtarzalnego smaku. Doskonalili przepisy, wprowadzali minimalne zmiany w proporcji składników, temperaturze wrzenia a nawet przechowywania. Przyszły jednak czasy globalizacji, ludzi w domach wyręczyły wielkie koncerny, a obcowanie z tym napojem ograniczyło się do picia. Czy zastanawialiście się, jak w domowych warunkach wytworzyć smaczne i zdrowe piwo?

1076653_40662808

Podstawową potrzebą jest sprzęt. Do produkcji potrzeba m.in. garnka 30l, pojemników plastikowych o pojemności 30l z rurkami fermentacyjnymi i kranikami spustowym na dole, termometru ciekłokrystalicznego, ręcznej kapslownicy i kapsli. Pewne narzędzia znajdą się w każdym domu, resztę można zakupić w specjalistycznych sklepach lub przez Internet. Ten jednorazowy wydatek pozwoli w profesjonalny sposób rozpocząć przygodę z piwowarstwem.

SONY DSC

W każdym przepisie najważniejsza jest jakość surowców oraz ich dobór. Mniej doświadczonym piwowarom proponujemy skorzystać z gotowych koncentratów słodowych. To daje pewność, że uzyskamy prawidłową goryczkę, a sam proces będzie mniej skomplikowany i nie tak czasochłonny. Kolejne niezbędne składniki to chmiel, drożdże piwne oraz woda. O tym jakiego rodzaju trunek uzyskamy, w pierwszej kolejności decydują drożdże i temperatura, w jakiej będziemy rozpuszczać chmiel. To właśnie ten składnik odpowiada za poziom i charakter goryczki. Początkującym piwowarom polecamy trzymanie się zalecanych proporcji – samodzielne ustalanie poziomu goryczki i intensywności aromatu, może skutkować zarówno naprawdę ciekawą kombinacją, jak i całkowitym piwnym fiaskiem. Cały etap warzenia piwa trwa około 3 tygodnie. Minimalny czas składowania w butelkach to kolejne 3 tygodnie, piwo zyskuje pełną głębię smaku i charakteru po ok. 3 miesiącach.

4711_r

Cała sztuka uwarzenia smacznego piwa zależy od techniki piwowara. Każdy szuka indywidualnego stylu, który wyróżni smak, zapach i wygląd przygotowanego alkoholu. Warto poznać techniki innych piwowarów, rozejrzeć się w kursach które pozwolą na zdobycie podstawowych kompetencji w tym obszarze. Dla tych, którzy chcą dołączyć do grona doświadczonych rzemieślników, przygotowaliśmy specjalny kurs – spotkanie z mistrzami piwowarstwa. Szczegóły tego przeżycia znajdziecie tutaj.

shutterstock_74179669

Oczywiście każdy piwowar dąży do uzyskania niepowtarzalnego smaku, dlatego też zachęcamy do cierpliwego szukania złotego środka. Domowych piw nie da się zdobyć ani w osiedlowych sklepikach ani w sieciowych hipermarketach. Spowodowane jest to polskim prawem, które zezwala na produkcję jedynie na własny użytek, bez przeznaczenia do sprzedaży. Tym bardziej warto eksperymentować i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem prawdziwego piwa.

Comments

comments